Ligger vaken bredvid en influensasjuk dotter. Många tankar och funderingar kring influensavaccin eller ej kommer som ett brev på posten. 
Vi tog för ca fyra år sedan ett aktivt beslut att inte ge influensavaccinet under ett år för att se hur hon mådde då. Bakgrunden var att Saga under flera år blivit så dålig från oktober/november och hela vintern att hon inte orkade vara i skolan och mycket sjukhusvistelse under dessa år. Kunde förstås inte veta om det var en utveckling i hennes epilepsi som gjorde dessa försämringsperioder eller om det faktiskt handlade om vaccinet.
 
Hursomhelst så tog vi det beslutet, vi resonerade förstås med läkaren om våra tankar och de höll inte med oss i tankarna kring påverkan på epilepsin förstås. Sagt och gjort. Inget influensavaccin den hösten (tror det var 4, kanske 5, år sedan) och saga blev inte sämre den hösten/vintern så vi kände att vi tagit rätt beslut där och då, och hon har inte blivit det sedan dess heller. Sedan för två år sedan så fick hon då influensan för första gången i sitt då 17-åriga liv. Hon hade hög feber och alla andra symptom som tillhör och hennes kramper var kraftigare och gav mer andningspåverkan än normalt. Men vi red ut stormen som dock inte pågick så många dagar.  Har inte funderat på vaccinet mer efter det heller men nu gör jag det...
 
Hon ligger återigen i influensan med hög feber, halsont så hon inte kan äta och andra sjukdomssymptom. Denna gång är hon mer påverkad, hon är nu inne på sin 5:e dag med feber, hon mår allmänt sämre än förra gången. Kramperna kraftigare och mer långdragna och vi har behövt ge akutmedicin varje gång de stora kramperna kommer vilket vi inte alltid behöver annars. Något som också är svårare är att hennes medelsvåra utvecklingstörning gör att det är svårt att få henne att förstå att det är jobbigt att tex ha ont i halsen men det finns inget vi kan göra specifikt åt det mer än alvedon, dricka, glass och alla dessa saker. Hon gråter (och får då ondare i halsen vilket jag försökt förklara) och är så ledsen att hon mår dåligt. Det är inte lätt att förklara för henne och för henne att förstå vad som händer i kroppen och varför ... svårt tom att få henne att ta febern, och på rätt sätt, vissa stunder. Det är iofs petitesser i det stora hela men det kan skapa konflikter för att vi är så oroliga o hon förstår inte.
 
Dilemmat jag funderar över nu är, ska vi prova vaccinet till hösten igen eller inte. Rent tidsmässigt är det ett ganska lätt beslut. Om hon tar vaccinet igen, blir hon dålig hela hösten/vintern då? Om hon får influensan är hon dålig 1-2 veckor! Men hur ska man/vi tänka. De är ju risker med båda... vi vill göra det bästa för henne men vad är rätt o vad är fel. Finns inget rätt o fel, vet det, men som vi alla gör så är det svårt att inte tänka på rätt o fel i dessa situationer. Vi gör alltid det som vi där o då tror är det bästa för Saga o hennes framtid, vår älskade dotter som sprider så mycket kärlek, glädje och styrka till oss. Finns inget annat för oss än att göra allt för hennes bästa.
💜Kram alla i natten💜